top of page

Zwangerschap en (vr)eetbuiten



Je lichaam krijgt te maken met heel wat veranderingen tijdens je zwangerschap. Ééntje hiervan is de drang om te eten. Sommige vrouwen verlangen naar zoetigheden, terwijl anderen eerder goesting hebben in hartige lekkernijen. Verlang jij naar zowel zoet als hartig? Dat kan ook natuurlijk. Je kan snacken naar gezonde producten, maar vaak zijn dit vette en/of suikerijke zaken.


“Je moet nu eten voor twee”


Je zal het wel al eens gehoord hebben: “Oh, je bent zwanger. Eet dan maar goed, want nu moet je eten voor twee”. Maar is dit ook zo? Het antwoord hierop is volmondig “Neen”. Het is waar dat vrouwen tijdens de zwangerschap wat extra calorieën nodig hebben, maar je moet hiervoor niet de voorraadkast gaan plunderen. Je lichaam verbruikt wel degelijk extra energie, maar dit wordt gecompenseerd doordat je (vooral naar het einde toe) minder gaat (kunnen) bewegen. Tijdens je eerste trimester is extra eten zeker niet nodig. In het tweede en derde trimester is het aan te raden om ongeveer 300 kcal extra te eten. Dit is te vergelijken met een schaaltje yoghurt, wat fruit en noten of een boterham met kaas en margarine. Je moet dus niet eten voor twee, maar wel rekening houden met twee.


Hoe kan je er nu voor zorgen dat je niet continu toegeeft aan deze (vr)eetbuien?


• Evenwicht en regelmaat

Bij een gezonde levensstijl is evenwichtig eten en regelmaat heel belangrijk, of je nu zwanger bent of niet. Je lichaam vraagt meer van jou tijdens je zwangerschap. Neem daarom 3 hoofdmaaltijden en 2 tot 3 tussendoortjes als standaard om al de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Heb je vaak last van misselijkheid en braken? Dan kan het zijn dat dit niet altijd lukt. Probeer alsnog om de 2 à 3 uur iets kleins te eten. Dit helpt niet enkel tegen de (vr)eetbuien, maar kan de misselijkheid en het braken ook verminderen.


• Afleiding

Ook verveling kan eten in de hand werken. Probeer altijd iets om handen te hebben. Hierdoor zal je afgeleid worden en minder snel grijpen naar iets ongezond. Ga wat wandelen, maak de doopsuikers klaar, lees een boek, …. Afleiding is een van de belangrijkste dingen om (vr)eetbuien te stoppen of te voorkomen. Je zal dan merken dat je niet echt honger hebt, maar eerder goesting.


• Lok de (vr)eetbuien niet uit

Door allerlei lekkernijen in het zicht te zetten, zal je hier ook sneller naar grijpen. Plaats daarom liever fruit in het zicht in plaats van chocoladerepen of koeken. Vermijd ook

zoveel mogelijk om de ongezonde zaken in je kasten te hebben. Heb je het

niet in huis, dan kan je het ook niet eten.


• Samen sta je sterk(er)

Vraag aan je partner, kinderen, huisgenoten om samen een gezonde

levensstijl aan te nemen. Samen zal het veel gemakkelijker gaan dan alleen.

Eet jouw partner geen chocolade meer, dan zal het voor jou ook

gemakkelijker gaan van de chocolade af te blijven.


• Kies voor gezonde vervangers

Soms wil je ook wel eens toegeven aan die drang naar zout of zoet. Dit mag

zeker eens gebeuren, maar probeer dan eens om een gezondere variant uit.

Grijp niet meteen naar die zak chips, maar kies eens voor wat crackers met

wat avocado en kruiden of dip wat soepstengels in de humus of smeerkaas.

Eerder een drang naar iets zoet? Kies voor vers fruit. Hier zitten ook suikers in,

maar dit zijn geen toegevoegde suikers. Je kan er bijvoorbeeld een heerlijke

smoothie van maken. Bovendien is dit een tussendoortje boordevol vitaminen

en mineralen!


Een paar kleine tips, kunnen je al helpen om de (vr)eetbuien tijdens een zwangerschap te weerstaan!


Veel succes.


Diëtiste Stephanie Grossard


244 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page