top of page

Voeding- en beweegtips tijdens de quarantaineperiode van Stephanie.

“Corona” en “Socal Distancing” zijn termen die ons allen nu bekend in de oren klinken. Gezondheid staat momenteel op één, zowel je eigen gezondheid als die van anderen. Heb aandacht voor een gezond voedingspatroon, voldoende beweging, zelfzorg en de zorg voor anderen. Dit en een periode die we met zijn allen samen moeten doorstaan.
Voeding

Een gezond voedingspatroon aanhouden, hoe doe je dat nu? Je leven wordt op zijn kop gezet en je dagelijkse structuur is volledig weg. Je zal je moeten aanpassen aan nieuwe gewoontes, en dus is het belangrijk om je zelf enkele doelen voor ogen te houden.

Hou je gebruikelijke voedingspatroon aan en ga zeker niet eten uit verveling. Thuis heb je meer eetmogelijkheden dan op het werk. Eet je normaal geen koek bij de koffie? Start hier nu ook niet mee. Daarnaast is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan nu je in een ander ritme zit. Neem bewust de tijd voor je eetmomenten.

Heb je normaal niet zo een gezond eetpatroon? Probeer nu dan eens de focus te leggen op gezondere alternatieven. Staan er op je werk vaak koekjes of chocolade op tafel tijdens de pauze? Kan je je gezonde tussendoortjes op het werk niet in de koelkast bewaren? Of heb je op het werk geen tijd om je appel te schillen en te snijden? Je bent nu thuis, dus stel zelf enkele doelen op om je voedingspatroon gezonder te maken.

Enkele tips:

o Introduceer gezonde tussendoortjes zoals magere yoghurt, fruit of snoepgroenten. Eet zowel in de voor- als namiddag een tussendoortje en neem hier de tijd voor.

o Heb jij normaal moeite om dagelijks minimum 1,5l water te drinken? Dit zijn ongeveer 10 glazen per dag. Als je al bij ieder eetmoment een glas water drinkt, zit je al aan de helft. Zorg daarnaast dat je steeds een flesje water langs je hebt staan. Drank zien, doet drinken.

o Gebruik jij normaal suiker in je koffie of thee? Kies dan nu voor zoetstof of honing.

o Kies zo weinig mogelijk voor kant- en klare maaltijden. Kook zelf en ga voor verse of diepvriesproducten.

o Maak de keuze om volkoren voedingsmiddelen te eten in plaats van hun ‘witte’ variant.

o Leg gezonde alternatieven, zoals fruit en groenten, in het zicht en ongezonde producten in de kast. Ligt je appel in je gezichtsveld, dan ga je deze ook sneller opeten dan de koeken die achteraan in de kast liggen.Beweging

Bewegen is altijd belangrijk! Maar nu de sportclubs, fitnesscentra, zwembaden, enzovoort gesloten zijn, wordt het iets moeilijker om in beweging te blijven. Is dat echt zo? Bewegen kan je altijd en overal. Je zal het nu gewoon op een andere manier moeten doen. Kies bij mooi weer om dit buiten te doen. Dit is niet enkel goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. De buitenlucht zal een positief effect hebben op je gemoed. Let er wel op dat je de richtlijnen opvolgt, sport dus alleen of met het gezin, zeker niet in groep. Enkele tips terug die je kunnen helpen om op een andere manier te gaan bewegen.

· Stel op voorhand een dagschema op waarin je vaste beweegmomenten inplant. Beweeg iedere dag minstens 30 minuten. Je kan dit doen door te gaan wandelen, fietsen, maar ook door een online workshop te volgen vanuit je living of bij mooi weer op je terras.

· Je werkt nu van thuis uit. Normaal verplaats je je iedere dag naar het werk. Je denkt nu misschien “Oh, nu kan ik wat langer slapen, want ik ben toch al op het werk”? Gebruik deze tijd liever om even te gaan wandelen of fietsen in je buurt. Zo heb je een extra beweegmoment en moet je niet vroeger opstaan dan normaal.

· Je hebt minder sociaal contact en moet dit anders oplossen door te bellen, skypen of facetimen. In plaats van je hiervoor in je zetel of op de stoel te installeren, sta eens recht en wandel door de kamer terwijl je aan het bellen bent. Zonder dat je het beseft, ben je weer in beweging.

Recept

Vegetarische rijstsalade met puntpaprika, courgette & fèta lightWat heb je nodig (2 pers.)?- 3 puntpaprika’s

- 1 courgette

- 125g volkorenrijst (1 zakje)

-Paprikapoeder

- Tijm

- Olie

- Peper & zout

- 150g fèta light

- Rode wijnazijnHoe maak je het?

Kook de rijst gaar in een pot met water. Was de groenten en haal de zaadjes uit de puntpaprika’s. Snijd zowel de courgette als paprika’s in lange, dunne schijven.

Kruid beiden (apart) met paprikapoeder, tijm, peper en zout en besprenkel ook met olie. Gebruik hiervoor eventueel een oliespray, zodat je makkelijk kan verdelen. Kruid ze in een schotel zodat je alles goed kan mengen met je (propere) handen of een tang.

Verwarm de oven op 180° celcius en zet hem op grillen. Plaats een bakvel op de bakplaat en leg de groenten erop. Start met de paprika, deze heeft iets langer nodig om te grillen (10 tot 15min.). De courgette moet slechts 5 minuten in de oven. Je kan de courgette ook de laatste 5 minuten bij de paprika leggen.

Haal de groenten uit de oven en leg ze terug in de schotel. Laat ze even afkoelen en besprenkel ze dan met rode wijnazijn. Meng nu de groenten door de rijst en verbrokkel de fèta light. Houd enkele brokjes fèta apart en meng de rest onder de rijst.

Bij het opdienen leg je de laatste stukjes fèta op je gerecht als afwerking.

Smakelijk!

246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page