top of page

Kaakklachten? De kiné bijt zich erin vast!


Kaakklachten of temporomandibulaire dysfuncties komen steeds meer voor en kunnen verschillende symptomen geven. Zo kan een dysfunctie in de kaak niet alleen pijn of een beperkte mondopening veroorzaken maar ook oorpijn, hoofdpijn of krakende geluiden bij het eten. Deze diversiteit in symptomen zorgt ervoor dat patiënten niet altijd weten bij welke zorgverstrekker ze terecht kunnen voor hun probleem en maakt dat kaakproblemen, na lage rugklachten, de aandoening is die het vaakst chronisch wordt.

Om dit te voorkomen, zal Caroline, die gespecialiseerd is in orofaciale therapie (d.i. de behandeling van kaak-, hoofd en nekproblemen), de rol die de kiné kan spelen bij temporomandibulaire dysfuncties trachten te verduidelijken.


Wat is een temporomandibulaire dysfunctie?





Temporomandibulaire stoornissen of kaakklachten zijn een verzamelnaam voor aandoeningen van het kaakgewricht en/of het kauwstelsel. Symptomen kunnen zich op verschillende manieren uiten: pijn, beperkte of asymmetrische opening, kaakgewrichtsgeluiden, hoofdpijn, mentale stress, angst...

Deze stoornis komt meer voor bij vrouwen en voornamelijk in de leeftijdscategorie van 20 tot 50 jaar. We zien dat deze klacht ook dikwijls voorkomt in combinatie met andere klachten of stoornissen zoals spanningshoofdpijn, stress, slaapapneu, migraine, fibromyalgie.... Ook is er een duidelijke link met nekklachten.


Hoe begint de kiné eraan?

Een kinesitherapeut, gespecialiseerd in orofaciale therapie, gaat de patiënt eerst grondig onderzoeken. Het onderzoek start met een anamnese of vraaggesprek. De kiné gaat de klacht van de patiënt bevragen om er zo een beter beeld van te krijgen: Waar zit de pijn? Om wat voor pijn gaat het? Wanneer treedt de klacht op? Wat verergert de klacht?... Ook wordt er gepeild naar eventuele risicofactoren en zaken die de klacht in stand kunnen houden. Risicofactoren om een temporomandibulaire stoornis te ontwikkelen kunnen bepaalde ziektes, psychologische factoren of variaties in de vorm van het gewricht zijn. Oorzakelijke factoren kunnen een tandartsbezoek zijn waarbij de patiënt lang met de mond open heeft moeten liggen, een klap op de kaak of een ander trauma maar ook knarsetanden of kaakklemmen.

Na de anamnese onderzoekt de kiné de patiënt: de beweeglijkheid van het gewricht wordt nagegaan, we kijken alle kaakspieren na en de eventuele betrokkenheid van de nek.

Op basis van de anamnese en het onderzoek stellen we het behandelplan op.





Hoe ziet de behandeling eruit?

Eerst en vooral proberen we de patiënt een beter inzicht te geven in zijn klacht. We leggen het probleem goed uit en vertellen wat het plan is. We zeggen wat we als kiné gaan doen maar leggen ook uit wat de patiënt zelf kan doen om de klacht te verminderen.

We behandelen de symptomen van de patiënt. Pijnlijke spieren kunnen we behandelen met stretching, oefentherapie, massage en dry needling. Beperkte beweeglijkheid lossen we op met manuele therapie en oefeningen.

Bij eventuele betrokkenheid van de nekregio gaan we ook deze aanpakken met manuele therapie en oefeningen.

Verder gaan we ook de risicofactoren en oorzaken van de symptomen aanpakken. Zo kunnen we bijvoorbeeld tips en tricks geven om het kaakklemmen of knarsetanden af te leren. We kunnen de patiënt ook oefeningen aanleren om de kaken en bij uitbreiding het gehele lichaam te ontspannen. We proberen de patiënt tools te geven om zelf aan de slag te gaan en zo in de toekomst klachten te vermijden



Meer info of een afspraak maken?


Groepspraktijk Grossard

Bochtlaan 53

3600 Genk

Tel: 089/232423

www.kinegrossard.be






82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page