top of page

Is brood een dikmaker?

Diëtiste Stephanie legt uit:


"Is het nodig om brood te mijden in een gezond voedingspatroon? Is het een dikmaker? Mijn antwoord hierop is volmondig ‘Neen!’. Brood levert natuurlijk calorieën. Dus als je er meer van eet dan je verbrandt op een dag, zal je gewicht ook de hoogte in gaan. Maar dit geldt voor elk voedingsmiddel en is dus niet specifiek voor brood. Avocado bijvoorbeeld wordt bestempeld als gezond, maar als je hier meer van eet dan je verbandt, zal je gewicht ook stijgen."



Brood levert koolhydraten en essentiële voedingsstoffen zoals voedingsvezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Koolhydraten leveren de energie dat je lichaam nodig heeft om gedurende de dag te functioneren. Zonder deze energievoorziening zal concentratieverlies optreden, je zal je slap voelen en je fysieke prestaties zullen eronder lijden.


Veel mensen denken dat koolhydraten pure suikers zijn en suiker is niet goed voor je. Let hiermee op, je hebt snelle/enkelvoudige koolhydraten en trage/complexe koolhydraten. De snelle koolhydraten worden snel opgenomen, maar ook snel opgebruikt. Je ervaart een piek aan energie en komt dan in een dal terecht.

Voorbeelden: snoep, gebak, koeken, enz.

Bij de trage koolhydraten zal deze stroom van energie over een veel langere termijn zijn, zodat je hier ook langer mee kunt functioneren.

Voorbeelden: brood, pasta, aardappelen, enz.

Is het aan te raden om al de koolhydraten te schrappen in je menu? Neen!



Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal je lichaam ergens anders energie moeten zoeken. Het zal de energie dan halen uit de eiwitten waarmee je spieren zijn opgebouwd. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je hebt je koolhydraten nodig om de dag door te komen. Maar je moet de juiste keuze maken in koolhydraten.


Natuurlijk zijn er veel soorten brood op de markt. Luxebrood zoals suikerbrood, melkbrood en rozijnenbrood horen helaas niet binnen een gezond voedingspatroon. Deze bevatten meer calorieën, suikers en/of vet, maar ook minder vezels, mineralen en vitaminen dan een ‘gewoon’ brood. Kan het kwaad dat je ze af en toe eens eet? Neen, soms moet je jezelf ook eens iets toelaten, maar doe dit dan wel gecontroleerd.


Kies voornamelijk voor volkoren brood. Dit bestaat uit minstens 50% volle granen en komt voor in de donkergroene zone van de actieve voedingsdriehoek. Het is gemaakt van de volledige graankorrel, terwijl bij wit brood de vezels en kiem uit de graankorrel fijngemalen zijn. De vezels in volkoren brood zorgen voor een goede darmtransit en gaan een opgeblazen gevoel tegen.



Naast de keuze van het brood is het beleg ook belangrijk. Het is niet zozeer het brood dat dik maakt, maar het beleg kan een bepalende factor zijn. Dit wordt duidelijk als je onderstaand voorbeeld er even bijneemt:



146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page