Uit heel wat wetenschappelijke studies is gebleken dat zwangere vrouwen, die er een gezonde levensstijl op na houden, minder last hebben van typische zwangerschapskwaaltjes. Deze levensstijl houdt een gezond en gevarieerd eetpatroon en voldoende beweging in, uiteraard aangepast aan het moment in de zwangerschap.Een sportieve, gezonde mama herstelt ook sneller na de bevalling.
Daarom zetten wij hier ook graag op in binnen onze multidisciplinaire praktijk. U kan bij ons terecht voor perinatale kinesitherapie, voedingsadvies en begeleiding door de diëtiste en andere interessante workshops. In deze blog geven we u hier dan ook graag een overzicht van.
Kinesitherapie
Volgens de bepalingen van het RIZIV heeft u recht op 9 behandelingen perinatale kinesitherapie, die gedeeltelijk terugbetaald worden door uw mutualiteit. Deze 9 behandelingen kan u zowel voor als na uw bevalling gebruiken. Ervoor spreken we van prenatale kinesitherapie, erna van postnatale kinesitherapie. Binnen onze praktijk kan u hiervoor terecht bij Caroline en Annelies.
Prenatale kinesitherapie (Caroline)
- Aandacht voor bekkenbodemspieren
- Spierversterkende oefeningen voor rug en bekken
- Bewegingsadvies
- Leren opvangen van de weeën met houdingen en ademhalingstechnieken
- Aanleren van perstechnieken
- …
Postnatale kinesitherapie (Annelies)
- Bekkenbodemspieren trainen
- Mobiliserende oefeningen van de rug & heupen
- Spierversterkende oefeningen voor rug, bekken, buik
- Core oefeningen
- Mama-baby-workout: oefeningen samen met je baby doen stimuleert de emotionele, intellectuele en motorische ontwikkeling van de baby. Het is een goede basis voor de hechting en sociale ontwikkeling. Uit wetenschappelijke studies is ook gebleken dat het een positief effect heeft op het vestibulaire (evenwicht) en het zintuigelijke systeem van de baby.
Samen werken we aan een sterke basis zodat vroegere werk- en sportactiviteiten snel weer hervat kunnen worden.
Indien u tijdens of na uw zwangerschap last heeft van bekkeninstabiliteit, rug-of neklast dan kan u bij ons ook terecht voor een aangepast behandeling bij de manuele therapeut (Caroline).
Diëtiste
Tijdens de zwangerschap krijg je als toekomstige mama de belangrijke rol om gedurende 9 maanden je kindje te voorzien van alle nodige voedingsstoffen. Hierdoor zijn strenge diëten uit den boze. Veel mensen zullen je goedbedoeld advies willen geven zoals “Schep nog maar eens op, want je eet nu wel voor 2”. Maar is dit wel nodig?
Wie voor de zwangerschap gezond en gevarieerd eet, loopt tijdens de zwangerschap minder kans op voedingstekorten.
Voor, tijdens en na een zwangerschap staat een gezonde, actieve levensstijl centraal met aandacht voor gezonde en gebalanceerde voeding. Een gezond voedingspatroon biedt bovendien tal van gezondheidsvoordelen:
· Het verlaagt de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling
· Het bevordert een goed en snel herstel na de bevalling
· Het stimuleert een optimale groei en ontwikkeling bij de baby
Door middel van informatiesessie in een kleine groep geeft onze diëtiste, Stephanie, adviezen rond gezonde voeding zodat je met een gezond gewicht je zwangerschap kan aanvatten en je je gewicht tijdens en na de zwangerschap onder controle kan houden. De informatiesessie gaat door bij min. 5 inschrijvingen en kost 12 euro pp. Interesse? Stuur een mailtje (info@kinegrossard.be) en we houden je op de hoogte van de data.
Heb je nadien nog meer vragen of moet je tijdens je zwangerschap met speciale klachten rekening houden? Dan is het ook mogelijk om individuele consultaties te boeken, waarbij er specifiek naar jouw eigen behoeften gekeken wordt.
Workshops
Babymassage
In 2 lesjes leren we je hoe je je baby een deugddoende massage kan geven. Deze zal je baby niet enkel ontspannen en de band tussen ouder en kind bevorderen maar het kan ook helpen bij een aantal kwaaltjes..
Zolang de baby in de baarmoeder zit wrijven we over onze buik, plaatsen onze handen op de buik, masseren we onze buik (en onrechtstreeks ook onze baby), wiegen we, praten we tegen de baby en noem maar op. Het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een pasgeborene dat deze herkenbare of vergelijkbare stimuli ook toegepast worden in de eerste maanden. Warmte, aanraking, gewiegd en vastgehouden worden, lichamelijk contact en strelingen zijn essentiële behoeften voor de baby. De tastzin wordt als eerste ontwikkeld, de manier waarop een baby aangeraakt wordt kan bepalend zijn voor het latere leven.
Mogelijke effecten van de massage:
o Stimulering van de doorbloeding
o Invloed op de ademhaling
o Spijsvertering (kindjes met krampjes moet je regelmatig masseren)
o Slaap bevorderend
Bij volgende situaties is een massage zeker aan te raden:
o Te vroeg geboren kindjes
o Kindjes die geboren worden via keizersnede. Door het uitblijven van de baarmoedercontracties wordt hun huid minder gestimuleerd.
o Darmkrampjes
o Veel huilen
o Lusteloze kindjes
o Hyperactieve kindjes
Uiteraard moet er geen pathologische situatie zijn om te kunnen starten met babymassage. Ook kindjes zonder symptomen kunnen gemasseerd worden en genieten er ten volle van.
Praktisch:
De lesjes gaan door in een warme ruimte in de praktijk. Er is telkens plaats voor 2 mama's of papa's met hun baby. Er worden 2 lesjes van 60 min. gegeven. De kostprijs bedraagt 40 euro voor 2 lessen. Massagemelk wordt voorzien. Interesse? Stuur een mail naar info@kinegrossard.be en we houden je op de hoogte!
Andere workshops en infosessies
Op regelmatige basis houden we nog andere infosessies omtrent voeding en beweging tijdens en na de zwangerschap. Hou hiervoor zeker onze site en sociale media in het oog!
Comments