top of page

Fysieke oefeningen tijdens de zwangerschap.



Wist je dat je best voldoende kan bewegen tijdens je zwangerschap?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat matige fysieke activiteit tijdens de zwangerschap alleen maar voordelen heeft.


Ik som ze even voor je op:

  • Minder kans op zwangerschapshypertensie. Dit risico wordt sowieso vergroot indien je obesitas hebt of als er een overmatige gewichtstoename is tijdens je zwangerschap. Door zwangerschapshypertensie is er een verhoogde kans op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) of het kan invloed hebben op het geboortegewicht van je kind.

  • Betere mentale gezondheid. Door te oefenen ga je je kracht vergroten, minder vermoeidheid, stress en angst ervaren en minder symptomen van een depressieve mood vertonen betere zelfverzorging.

  • Sneller herstel postpartum, betere mentale gezondheid postpartum.

  • Betere controle van je gewichtstoename tijdens de zwangerschap, minder vaak voorkomen van overmatige gewichtstoename.

  • Minder kans op diabetes. Het is bewezen dat patiënten die tijdens hun zwangerschap voor de eerste keer diabetes krijgen (GDM Gestational Diabetes Mellitus) een verhoogd risico hebben om later in hun leven type-2 diabetes te ontwikkelen. Alsook de baby’s hebben meer kans om later type-1 of -2 diabetes te ontwikkelen.

  • Bekkenbodemspieroefeningen prenataal oefenen vergemakkelijken het herstel postpartum bij een vaginale bevalling.

  • Het algemeen welzijn van de mama verhoogt.

  • Voorkomen van chronische musculoskeletale problemen. Door je zwangerschap gaat je lichaamszwaartepunt wat verplaatsen, waardoor dit een effect heeft op je evenwicht, coördinatie en ruggenwervels. Je ligamenten worden soepeler waardoor je bijvoorbeeld een soepelere voorste kruisband in je knie hebt tijdens je 3e trimester en in de 1e periode postpartum. Hierdoor heb je meer kans op blessures van je meniscus in je knie of labrum van je heup. Perifere zenuwen in je bovenlichaam zijn vatbaarder voor compressie, tractie, ischemie en in zeldzame gevallen zelfs een scheur, het carpal tunnel syndroom, enz.

Fysieke activiteit heeft geen invloed op je zwangerschapsduur.

Wat is nu juist een matige fysieke activiteit? Wetenschappelijke studies stellen voor om 3x per week 50 à 55min te bewegen vanaf zwangerschapsweek 9-11 tot 38-39. Minder dan 70% van je maximale hartslag (220-leeftijd) te behalen en altijd voorafgaand door een opwarming en afgesloten met een cool-down. De oefeningen bestaan best uit aërobe oefeningen, aerobics, kracht- en flexibiliteitsoefeningen. Uiteraard is alles afhankelijk van wat je nog aankan op welk moment en of er mogelijke signalen zijn (bloeding, minder voelbare bewegingen van je baby).

Actieve groetjes

Annelies Vanhees, Kinesitherapeute.

241 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page